Scoring Central
ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore - Printable Version

+- Scoring Central (http://scoringcentral.mattiaswestlund.net)
+-- Forum: Technology (http://scoringcentral.mattiaswestlund.net/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: DAWs (http://scoringcentral.mattiaswestlund.net/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Thread: ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore (/showthread.php?tid=326)



ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore - Mattias Westlund - 12-06-2017

Here's a weird issue I ran into a couple of days ago. I guess maybe I should be posting this on the Plogue forums but I just wanted to check whether anyone here has encountered it first.

In a nutshell it seems that ARIA player 1.872 will not run on my system anymore. At all. Loading it in REAPER (4.78) it promptly crashes the DAW. The standalone version also crashes immediately. Rolling back to 1.846 it does work again, but I'm 100% sure 1.872 has worked in the past -- I even have a couple of projects as well as a REAPER track template that complains when I load them with 1.846: "this was made with version 1.872, please upgrade!" or something along those lines.

My first thought was that there might be some dependency (like for instance some version of the MS Visual C++ redistributables) that either 1) has updated itself and now has issues with ARIA, or b) that I migt have accidentally uninstalled. But I haven't been able to find any mention of what dependencies ARIA has anywhere, nor anyone else having this exact problem.

So this is really weird. Anyone here ever encountered this or something similar?

I'm on Windows 7 Ultimate x64 BTW.


RE: ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore - Paul Battersby - 12-06-2017

I can't help diagnose the particular problem since I'm using Windows 10, Reaper 5.52 and Sforzando 1.911, but I have seen software mysteriously seem to "biodegrade". Though I changed nothing, it just simply stopped working. The solution was to re-install it and that fixed the problem.


RE: ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore - Mattias Westlund - 12-07-2017

(12-06-2017, 03:42 PM)Paul Battersby Wrote: I can't help diagnose the particular problem since I'm using Windows 10, Reaper 5.52 and Sforzando 1.911, but I have seen software mysteriously seem to "biodegrade". Though I changed nothing, it just simply stopped working. The solution was to re-install it and that fixed the problem.

Yeah that was my first thought as well, but I've tried reinstalling ARIA 1.872 a couple of times and the problem persists. I'm wondering though if maybe I should try reinstalling both ARIA and Sforzando and see if that clears things up. AFAIK they're both sharing the same installed sampling engine, so who knows.


RE: ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore - Samulis - 12-10-2017

ARIA Engine and ARIA "Player" are different things. You might have luck updating the Engine, I think it's on the Plogue website.


RE: ARIA Player 1.872 suddenly not working anymore - Mattias Westlund - 12-10-2017

(12-10-2017, 06:51 AM)Samulis Wrote: ARIA Engine and ARIA "Player" are different things. You might have luck updating the Engine, I think it's on the Plogue website.

Yes, but ARIA Player and Sforzando are both frontends for the ARIA Engine, are they not?

I haven't had time to investigate this further though.